Kattints a képre!!

Kereken tíz esztendővel ezelőtt hasonló bajnoki rendszerben működött a megyei futball, mint jelenleg. Vagyis, az „élvonal” mellett három csoportra tagolt másod-, illetve négy csoportos harmadosztály működött.

A tiszabecsi pálya mementója Fotó: tudósítónktól

Nem elhanyagolható különbség, hogy a megye kettőben csoportonként tizenhat-tizenhat együttes szerepelt, egy szinttel lejjebb pedig legkevesebb tizenöt csapat alkotta a mezőnyt. Azóta viszont sok víz folyt le a Tiszán, nagyot változott a világ. Akárhogy is fáj, rengeteg egyesület tűnt el a futballtérképről: a 2012-13-as idényben csak a harmadosztály kisvárdai csoportjából nyolc gárda – Nyírjákó, Lövőpetri, Kisvarsány, Tiszabezdéd, Berencs, FC, Nyírtass, Tiszaszentmárton, Nyírkércs – szűnt meg! A mátészalkai csoportból hat egylet – a Nagykálló II., Kisléta, Penészlek, Hodász, Nyírgyulaj II., Nyírbátor II. – veszett a múlt homályába. A fehérgyarmati körzetből öt csapat – a Túrricse, Jánkmajtis, Csengerújfalu, Csegöld, Szamosbecs – „lett oda”, míg az Ura ősszel függesztette fel bajnoki részvételét. A nyíregyházi csoportból nem kevesebb, mint kilenc alakulat – a Tiszatelek, Tiszavasvári II., Tiszalök II., Tiszalök POTE, a GSE, Tiszaeszlár, Bashalom, Balsa, Frimex FC – nevét már hiába keresnénk.

Az első osztályból a Nyírmada szűnt meg, a másodosztályból a Nyírpazony, Nyíregyházi Old Boys, Székely, Ófehértó, Terem (valamennyi az akkori Díjözön csoportban volt érdekelt), a Rohod, Gávavencsellő, Demecser, Kék, Vasmegyer (Nyírerdő csoport), Mérk-Vállaj, Kölcse, Nyírcsaholy, Gelénes, Kispalád (Carmo csoport) ugyancsak lemorzsolódott – ez további tizenhat csapat.

Összesen tehát negyvenöt egyesület, hozzátéve, köztük több tartalékcsapat került a süllyesztőbe. Nem beszélve például olyan brigádról, mint például – az anno Szécsi Zoltán irányította – Tiszabecs, amely régebben feladta, holott a megye egyben is meghatározó erőnek számított: a Magyar Kupában az NB II-es Nyíregyháza Spartacust is búcsúztatta! De lehetne még sorolni, és nem falra festve az ördögöt, még a télen bővülhet a lista…

Kattints a képre!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .