Kattints a képre!!

Nem minden arany, ami fénylik. A magyar válogatott szintet lépett, a Ferencváros jóvoltából immár a nemzetközi kupaporondon sem a „futottak még” kategóriát képviseljük, mindazonáltal, ha mélyebbre ássuk magunkat, eme tények ellenére is túlzás lenne kijelenteni: minden a legnagyobb rendben.

Kvaka Árpád: a munka a következő évben sem állhat meg Fotó: magánarchívum

Az amatőr szféra speciel meglehetősen nagy gondokkal küzd, kezdve a rohamosan fogyó utánpótlással, a csapatok létszámának csökkenésével. Így a frontvonalban dolgozó Kvaka Árpád, az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatójának év végi áttekintése is érinti a problémákat. Azért tegyük hozzá, a megyei futball ázsióját „megvédte” az amatőr válogatott, amely balszerencsés módon „csúszott el” az országos finálé küszöbén.

Bajnokságról, kupasorozatokról

– 110 felnőtt csapat adta be nevezését július elején, ám csak 107 indult el augusztusban a 2022/2023-as felnőtt bajnokságainkban. Egy másodosztályú klub szezon közben, még szeptemberben „dobta be a törülközőt”, egy másik megye kettes egyesület pedig közvetlen karácsony előtt jelentette be, hogy nem folytatja tovább a pontvadászatot.

– A Magyar Kupa megyei selejtezőiben azonban az előző kiírásoknál jóval több, egészen pontosan 29 csapat indult el, közülük még nyolc együttes van versenyben a tavaszi folytatásra.

– A fiú utánpótlás bajnokságainkban szinte hajszálra pontosan ugyanannyi együttes nevezett be, mint a tavalyi szezonban, igaz a rajt előtt és szezonközben itt is voltak visszalépések. A lányoknál a 9 egyesületet felvonultató U17-es bajnokság mellett, az U15-ben négy csapat részére tornarendszerű pontvadászatot üzemeltetünk. A keresztpályás öregfiúk bajnokságunkban pedig hat klub küzd egymással.

– Ami a futsal szakágat illeti, idén is a mi megyénk koordinálja a regionális férfi felnőtt futsalbajnokság legkeletibb csoportját, ami hét csapattal – köztük négy SZSZB megyeivel – rajtolt el. Az utánpótlás korosztályok részére pedig az ismert terembérlési gondok miatt tornarendszerű versenyeket írtunk ki, melynek célja a gyerekek téli versenyeztetése. A tornák decemberben kezdődtek és 2023 március végéig fognak befejeződni.

– Az általunk szervezett bajnokságok mellett ne felejtsük el, hogy az országos utánpótlás labdarúgás és futsal szakági pontvadászatokban is – mind fiú, mind pedig leány vonalon – több megyei egyesületünk érdekelt.

– Továbbra is igaz az, hogy a vidéki megyék közül első-másodikok vagyunk mind a kiadott versenyengedély számok, mind a versenyeztetett egyesületek és csapatok, mind pedig a kiírt bajnokságaink számát tekintve a labdarúgás és a futsal szakágban egyaránt. Meg kell azonban jegyeznem, hogy mind a csapatok, mind pedig a kiadott versenyengedélyek száma kevesebb, mint 2019 év végén volt. Igaz az elmúlt három évben történtek tükrében az egyáltalán nem meglepő. (A COVID miatt 2020 márciusában felfüggesztett, majd május 4-én befejezettnek nyilvánított bajnoki szezon! Az idén februárban kirobbant ukrajnai háború, ami megyénket különösen hátrányosan érinti.) Most pedig a robbanásszerű rezsinövekedés az önkormányzatokat teljesen térdre kényszeríti, a támogatókat szintén nehéz helyzetbe hozza, így maximálisan érthető, ha a településvezetők legkisebb gondja most az, hogy üzemeltessék-e tovább a labdarúgócsapatot vagy sem. Tisztában vagyok azzal, hogy több településen is ott lebeg Damoklész kardja a focicsapat feje fölött, és igencsak kérdéses az együttes tavaszi szereplése, vagy épp a következő szezonban való rajthoz állása.

Az MLSZ nem tudna segítő kezet nyújtani a csapatoknak ebben a helyzetben?

– Az amatőr labdarúgásnak már több mint 11 éve folyamatosan segítőkezet nyújt az MLSZ! Kezdve azzal, hogy a versenyeztetési díjak 90 %-át átvállalja 2011 óta, TAO pályázati lehetőséget biztosít az egyesületeknek mind létesítményfejlesztéshez, tárgyi eszközök és sportfelszerelések beszerzéséhez, mind az utánpótlás csapataik versenyeztetéséhez. Egyéb pályázati lehetőség is voltak/vannak folyamatosan (defibrillátor pályázatok, OPP pályázatok,teqball pályázat, telephely korszerűsítési pályázat, stb…), ha ezek a támogatások nem lennének, akkor már aligha beszélhetnénk megyei labdarúgásról Magyarországon.

– Meggyőződésem, hogy amely egyesület az MLSZ által biztosított – fentebb felsorolt – pályázati lehetőségekkel élt és a megnyert tételeteket arra használták fel, amire adva volt, nagyobb esély kínálkozik működtetni a labdarúgócsapatot. Ezeknél a kluboknál ugyanis megmaradt az amatőr szemlélet, és nem a labdarúgók juttatási rendszerét finanszírozták ezekből a pályázatokból.

– Továbbra is úgy gondolom, hogy a megyei labdarúgásban az amatőr szemléletre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Évek óta beszélünk róla, de tudomásul kell venni, hogy a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem tartható a mostani szemlélet.

Téli tornák

– Nem szervezünk idén télen sem műfüves nagypályás tornát, sem kispályás teremtornát a megyei felnőtt csapataink számára. Ennek oka az, hogy még november végén sem tudtak a lehetséges helyszínek semmi biztosat mondani a bérleti díjról, a műfüves pálya világításáról, illetve garanciát sem tudtak adni arra, hogy az öltözőben lesz-e fűtés, melegvíz, sőt egyáltalán nyitva lesz-e az öltöző január-februárban.

– A Megyei Igazgatóság úgy nem fog kiírni téli tornát, hogy nem tudja: tényleg el fog-e indulni a kiírt időben, nem tud mit mondani a csapatoknak a nevezési díjról, az öltöző használatról. Nem tudja garantálni azt, hogy miután januárban mínusz fokokban kint játszanak 90 percet a labdarúgók, utána lesz-e melegvíz a zuhanyzóban, sőt egyáltalán lesz-e hol zuhanyozniuk…

– Megjegyzem, hogy a megyei felnőtt és U19-es labdarúgóknak rengeteg lehetősége van a télen formában tartani magukat, hiszen egymás-hegyén hátán szerveznek 1-2 napos kispályás teremtornákat a megyénkben, illetve a szomszédságban. Úgyhogy, aki focizni akar télen, tud hol játszani. Egyébként a lány U17-es bajnokságban résztvevő csapatok részére már szerveztünk egy tornát decemberben (I. Kósa János emléktorna), nekik szeretnénk még minimum egy téli egynapos tornát rendezni.

Örömteli történések

– Parádésan szerepelt a megye válogatottak régiós tornáján válogatottunk. A Lukács Tibor és Kiss Tamás által vezetett együttes hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a Hajdúszoboszlói régiós tornát, majd pedig a Balatonalmádi döntőben a harmadik helyen végzett. A MOL Magyar Kupában remekül helyt állt a Mátészalka, az élvonalbeli Újpest ellen! Kétezer szurkoló előtt kiváló hangulatban zajlott a találkozó. Fantasztikus környezetben és hangulatban, hétszáz néző előtt a kisvárdai Várkerti stadionban tudtuk megrendezni a Megyei Kupa-döntőnket, amelyen színvonalas mérkőzésen végül tizenegyesekkel győzött a Nagyecsed az Újfehértó ellen.

– Ha már Kisvárda – bár nem amatőr foci –, de mindenképp kiemelendő a Kisvárda élvonalbeli labdarúgócsapatának történelmi magyar bajnoki ezüstérme, és nemzetközi kupaszereplése.

– Az edzőképző központnál végre sikerült elérnünk azt, hogy megyénkben félévente legyen alapfokú edzői tanfolyam. A 2023 tavaszi képzésre már lehet is jelentkezni. Amatőr sportszervezői tanfolyamot is tudtunk tartani idén tavasszal, a megyei csapatainknál dolgozó csapatvezetők, képviselők részére.

– A téli átigazolási időszak 2023-ban is január 15.–február 14. között lesz. Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy ebben az egy hónapban csak akkor tud csapatot váltani bármelyik korosztályú labdarúgó, ha a jelenlegi klubja elengedi őt, azaz télen nincs szabad átigazolás.

– És végül, de nem utolsósorban természetesen egészségben és sportsikerekben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

Kattints a képre!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .