Kattints a képre!!

A sporiknak is van édesanyjuk sorozatunk nyitófejezetében a megyei futball igazán emblematikus alakja mesélt pályafutásáról. Volt miről, elvégre Tassy Tamás alighanem az ország legrégebben működő, 45 éve aktív játékvezetője!

Tassy Tamás teljesítménye, kitartása páratlannak nevezhető a játékvezetői karban Fotó: magánarchívum

Na és, hogy mikor és miért „esett szerelembe” a focival, a bíráskodással – mint a fentebb leírtakból következik, nem tegnap.

– Fiatal koromban jártam a Szpari-meccsekre, az ott látott játékvezetők higgadtsága, megfontoltsága tett rám olyan hatást, kiegészülve magával a futball világával, ami arra ösztönzött, hogy ennek én is résztvevője legyek – szolgált válasszal Tassy Tamás. – Legalább ennyire lényegesnek tekintettem, hogy a polgári életben a tanulásra koncentráljak: történelem tanári, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Hittudományi Karán teológusi diplomát szereztem. A játékvezetést konkrétan 1976-ban kezdtem: előbb a járási mérkőzéseken fújtam, majd 78 őszén bekerültem a megyei keretbe, később megjártam az NB III-at. Azóta is folyamatosan próbálom tartani az általam képviselt szintet: amikor megtudom a hétvégi küldést, tudatosan készülök, úgymond feltérképezem a csapatokat, jelentősen megkönnyíti a helyzetemet, hogy gyakorlatilag mindenkit ismerek. Az évek során nagyon sok kollégámmal komoly baráti kapcsolat alakult ki, kikérik a véleményemet, igyekszem mindenkinek hasznos tanáccsal szolgálni. Na még talán annyit, drága, jó feleségem a szemész főorvos, így amikor a nézők azt kiabálják, hogy szemüveget a bírónak, vagy mikor látott utoljára szemész, akkor néha odaszólok: uraim, higgyék el, nekem megdönthetetlen alibim van, hogy jól látok.

Hogy meddig még?

– Terveim szerint 2021 nyarán szeretnék búcsúzni a játékvezetéstől. Mégpedig a Paragrafus Kupa, a Görögkatolikus pap és kispap válogatott és a magyar öregfiúk válogatott mérkőzése lenne az utolsó alkalom, amelyet Fehérgyarmaton rendeznénk. Ennek a hagyományos mérkőzésnek egyik szervezője, ha lehet így fogalmazni, kitalálója voltam és egyébként már ősszel lejátszották volna, csak közbeszólt a vírus.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .