Hogy az általános futballcsendbe némi zajt csapjunk, a játék, tényleg csak a játék kedvéért szavazásra kértük fel tizenegy mindmáig aktív szakvezetőt, akik idestova három évtizede, vagy még régebben aktív szerepet töltenek be a megyei labdarúgásban.

Valerij Capatina sényői színekben alakított igazán emlékezeteset  Fotó: facebook

Négy részes sorozatunk első részében az elmúlt 30 év legjobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bajnokságban védő kapusra lehetett voksolni, a válaszadásra felkért szűk körű sportvezetők szerint Mező József vitte el a pálmát ebben a kategóriában. A második fejezetben – ugyanezen időszakot felölelve – a legjobb légiós megválasztására tettünk kísérletet mindazokkal, akik a „nyitókörben” is szavaztak.

Ennek alapján holtversenyben, Domokos Béla és Valerij Capatina (igen, C-vel, régen rendszerint így használták a nevét…) végzett az élen. Csak a fiatalabbak kedvéért: a Kárpátaljáról származó, villámléptű – ma már 51 esztendős, időközben magyar állampolgárságot szerzett – Domokos Béla a Fehérgyarmat színeiben robbant be a kilencvenes évek elején a köztudatba, majd a Sényőben fényezte tovább karrierjét, megfordult Nyíregyházán,a Diósgyőr színeiben az NB I-ben is pályára lépett, később még jó néhány megyei együttest erősített.

A jelenleg 49 éves Valerij Capacina ugyancsak ebben a korszakban érkezett Moldovából, méghozzá úgy – ezt kevesen tudják –, hogy szerepelt az U18-as szovjet válogatottban! A sikeres sényői debütálást követően élvonalbeli BVSC szólította soraiba, ahonnan visszatért még egyszer Sényőre – időközben pedig meghívást kapott a moldáv nagyválogatottba! A folytatásban a Nyíregyháza kötelékéhez tartozott, míg két fia – Kevin és Valer – momentán éppen a Sényő keretének oszlopos tagjai.

További figyelemre méltó tény, két futballista egymás mellett játszott abban a sényői csapatban, amely NB III-as bajnokságot nyert!

Ki volt az elmúlt 30 évben Szabolcs-Szatmár-Beregben a a legjobb idegenlégiós?

Fodor András, a Nagyecsed elnöke: Jurij Szelihov, Szergej Pacaj

Kósa József, az Ópályi edzője: Juriij Szelihov

Kozma Attila, a Baktalórántháza elnöke: Martinenkó László

Madalina György, a Vásárosnamény edzője: Valerij Capatina

Mirgai László, a Mándok edzője: Ohár Román

Nagy Lajos, a Nagyhalász szakmai vezetője: Valerij Capatina. Na, ez egy fogós kérdés, hiszen Ukrajnától Brazíliáig válogathatunk. Ha már opcióként kérdezik, akkor egy igazi spílert említek.

Papp Attila, a Fehérgyarmat vezetőségi tagja: Gencsán János

Pehely Zoltán, sényői polgármester: Valerij Capatina

Szász Simon, a rakamazi egyesület elnöke: Domokos Béla

Szécsi Szabolcs, tarpai polgármester: Domokos Béla, Della Sándor

Tukacs László, a Túristvándi játékos-edzője: Domokos Béla

A voksok alapján: Valerij Capatina, Domokos Béla: 3-3 szavazat. Jurij Szelihov: 2. Della Sándor, Gencsán János, Martinenkó László, Szergej Pacaj, Ohár Román: 1-1

 

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .