Az Új Kelet 1994. május elsején adott hírt – egy akkoriban még mindenképpen – szenzációsnak számító hírről.

Unchiás Rémusz jelenleg a Nyírbátor edzője Fotó: magánarchívum

Az 1977-es marosvásárhelyi születésű Unchiás Rémusz nincs haragban a szerencsével. A nyírbátori gimnázium másodikos tanulója „nagyon beindult”.

Állandó kezdőember az NB 111-ban remeklő nyírbátori felnőtt csapatban, meghívták a magyar ifjúsági válogatottba, a múlt héten pedig próbajátékon volt a franciaországi Nancyban. Bár a szerencsének valóban van szerepe, az ő nagy szerencséje azonban saját tehetsége.

A családi név kétséget kizáróan „tipikus erdélyi”. Az emlékezetes romániai események után települtek át Magyarországra 1990 márciusában. Édesapja Nyírmihálydiban kapott állást, lakást, onnan költöztek Nyírbátorba. Még a 3. számú Általános Iskola tanulója volt, de már a felnőtt csapattal edzett. Édesapja vette, maga mellé, aki akkor a csapat edzője volt. A bemutatkozásra nem kellett sokat várni. Vásárosnamény ellen lépett pályára először, csereként. A hajtós, kemény gyereket a felnőttek is hamar befogadták. Ma már szinte elképzelhetetlen nélküle az NB III-as csapat.

Már kora tavasszal szó volt róla, hogy a családi jóbarát, a világhírű futballista Bölöni László kiviszi a srácot Franciaországba. Az elképzelésből valóság lett. Az elmúlt héten Nancyba hívták próbajátékra. A klub nemzetközi tornát rendezett angol és dán élvonalbeli utánpótláskorú csapatok számára. A korhatár 19-20 év volt. Érdekesség, hogy a Nancy csapatában hét francia ifjúsági válogatott játékos van. Ezek között kellett bizonyítania Rémusznak tizenhét évesen!

Hol a söprögető, hol pedig az emberfogó szerepét osztották rá. Játékával teljes mértékben elégedettek, hiszen szerződtetni szeretnék. Ha iskolai problémáit rendezni tudják, úgy minden bizonnyal Franciaországba teszi át székhelyét. Elmondása szerint a Nancy szervezettsége bámulatos! A város melletti sportcentrum szállodával, nyolc füves pályával tökéletes felkészülési lehetőséget nyújt. A franciát kezdő szinten már beszéli, odakint tanárt fogadnak mellé. A közös nyelvet, a focit viszont haladó szinten „műveli” már most is. A nemzetközi mezőnyt értékelve pontosan látja, hogy miben állja velük a versenyt és miben kell javulnia.

Hogy a sikerek ne szédítsék meg, abban segítségére lesz Bölöni László, aki megígérte neki, hogy a többiektől is keményebben fogja hajtani. Rémusz vállalja a kemény munkát. Vállalja, mert céljai vannak. Helyt kell állnia Nancyban, a nyírbátori gimnáziumban (mint magántanuló), és az ifjúsági válogatottban. Tele van energiával, elszántsággal. Sokat köszönhet édesapjának és Tóth János edzőnek, akiktől a alapokat kapta. Ezek felvihetik a csúcsra: külföldön profi, itthon felnőtt válogatott akar lenni!

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .