Bíró József bírja a strapát, ebben hiba nincs. Olyannyira, hogy a megye kettő Nyírerdő csoport utolsó helyén veszteglő ajaki futballcsapat tizenegy gólt rámolt be az őszi idényben.

Ilyen egy igazi futballcsalád: Bíró József két gyermeke is az apa nyomdokába lépett Fotó: magánarchívum

Mégpedig negyvenkét évesen, ami testvérek között megsüvegelendő mutató. Pláne, hogy már az előző szezonban is bőszen termelt: huszonnégy mérkőzésen tizenkilenc gólt hintett a már akkor sem túl acélosan muzsikáló ajaki egyletben. Persze, a harcedzett csatár nem ma kezdte a szakmát, a Mátészalka, a Mándok, a Tarpa, a Vásárosnamény, no meg több csapat frontembere volt korábban.

– Amikor 2018 nyarán eljöttem Gergelyiugornyáról, már abba akartam hagyni a focit, de hagytam magam rábeszélni, hogy szálljak be az ajaki csapatba – taglalta történetét Bíró József. – Már ment a szezon, amikor augusztus végén csatlakoztam a kerethez, az utolsó nap igazoltak át. Úgy érzem, nem vallottam szégyent, pedig térdsérülés is hátráltatott, majd a szezon után kerestek több helyről, de maradtam. Rosszat nem szeretnék mondani az őszi szereplésről, jót viszont nem igazán lehet, maradjunk annyiban, próbáltam tenni a dolgomat. Sokan kérdezik tőlem, hogy tudtam annyi gólt rúgni ilyen körülmények között? Hát, így. Bár nem vagyok már mai gyerek, még mindig a gyorsaság az előnyöm, ezt igyekszem kihasználni. A rutin meg évek ugyebár…

Bíró József a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium testnevelő tanáraként nem csak a pályán szembesül azzal az általános nézettel, miszerint a felnövekő generáció számára az élet, a futball már közel sem azt jelenti, mint a „nagy öregeknek”. Ő azonban járja a saját útját.

– Nem szeretnék okoskodni, annyi azonban bizonyos: a mai fiatalokból hiányzik a kitartás, mindent gyorsan, hamar szeretnének, csak hát ez nem így működik. A ranglétrát mindenkinek végig kell járni, ahogy tettük mi is annak idején. Ez van. A tanítás mellett az edzői munkába is belekóstoltam, de azt elfoglaltság miatt fel kellett adnom, a játékot viszont még mindig nagyon élvezem. A visszavonulásra már nem gondolok, elvégre a két fiámnak példát akarok mutatni: mindketten Kisvárdán futballoznak, hogy nézne ki, ha az apjuk éppen most hagyná abba!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .