Nagy veszteség érte Fehérgyarmat, és egész Szatmár labdarúgását. Életének 90. évében elhunyt Dr. Katona Sándor a Szatmár-Beregi Kórház foglalkozás-egészségügyi főorvosa, Fehérgyarmat városának, és az egész Szatmári térség egészségügyi ellátásának, labdarúgásának egyik kiemelkedő alakja, legendás egyénisége.

Dr, Katona Sándort gyászolja a megyei futballtársadalom Fotó: Szabad Föld

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta a tanulmányait, s a debreceni egyetemi labdarúgó csapat átlagon felüli tehetséggel megáldott labdarúgója volt az ötvenes években, a Jánkmajtisi származású fiatalember, a remek csatár.

Rendkívül ígéretes pályafutás lehetősége előtt állt a fociban, azonban szakmája, az orvosi pálya iránti elhivatottsága, majd egy súlyos sérülés volt az, ami végül nem bontakoztatta ki a zöld gyepen előtte azt az utat, amit bejárhatott volna. Gyógyító pályája, egy kis szatmári községben, Nábrádon indult, s igen hamar komoly elismeréseket vívott ki magának a fehér köpenyben is, mert egy mély humánummal megáldott, kiváló szakembert ismerhetett meg a személyében a térség.

Node, a gyógyítás iránti elhivatottsága, és a vadászat mellett, örök szenvedélyként, a labdarúgás is megmaradt számára, s egy olyan csapatot alakított ki Nábrádon, a „Badar Józsiék féle” csapatot, ami mindörökké Nábrád labdarúgásának aranykönyvébe írta be magát. Megyei bajnokságig jutottak, fantasztikus kupasikereket értek él, az egész térségből vándoroltak a szurkolók focimeccsre Nábrádra. Egy-egy Nábrád–Fehérgyarmat meccsen, volt, hogy 3000 néző szorongott a pálya körül.

Az elismert egészségügyi szakember, aztán Fehérgyarmaton folytatta tovább gyógyító tevékenységét, majd fociszervező munkáját is. Évtizedeken át irányította Fehérgyarmat labdarúgását, ha az ország legtávolabbi szegletében felmerült témaként a foci és Fehérgyarmat, Dr. Katona Sándor nevét, szinte mindenhol ismerték, s hozzá tudták kapcsolni. Fantasztikus sikereket ért el csapataival a Fehérgyarmati fociban is, legendás játékosok sorát nevelte ki Szűcs „Róka” Gézától kezdve, Tóth „Bagyeszon” át Domokos Béláig, hosszan lehetne sorolni a neveket. Mindig kiemelt figyelmet fordított az utánpótlásra, a fiatalokra, tehetségek sorát ontotta irányítása alatt a Fehérgyarmati klub.

A térség labdarúgásával, mindörökké egybeforrt dr. Katona Sándor neve. Élete utolsó pillanatáig folytatta gyógyító munkáját, magánrendelőjében minden reggel sorokban álltak a betegek, napjainkig, még a határon túlról is sok gyógyulni vágyó kereste Őt fel. Imádott feleségével, aki szintén kiváló egészségügyi szakember volt, teljes életüket a gyógyításnak szentelték. Idén májusban töltötte volna be Sanyi Bácsi a 90. életévét. Fehérgyarmat és Szatmár, mindörökké megőrzi a fantasztikus embernek, legendás személyiségének az emlékét. Nyugodjon Békében!

Papp Attila

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .