A Cégénydányád SE, korábban TSZ SK, jelentős és sikeres gárdája volt a gyarmati térség labdarúgásának. Nem is merek arra vállalkozni, hogy miért nincs, pedig volt  eredményes foci Cégényben, inkább rövid áttekintést adnék veretes múltjáról, egy-két „szösszenettel” megspékelve.

Ha a cégénydányádi pálya mesélni tudna… Fotó: Farkas Zoltán

A Cégénydányádi TSZÍ SK kezdeti időszakáról nem tudtam forrást szerezni. Kétségtelen, hogy a régi időkben is rúgták itt a labdát. A virágkor a 60-as, 70-es évekre esik. Abban az időben Cégénydányád a megye kettőben vitézkedett. Móricz Jancsi barátom haláláig emlegette, micsoda meccset játszottak Tornyospálcával. Azt hiszem, ebben a gárdában szerepelt Répánszki, Darabánt és a Juhász, Kuruc, meg Farkas fiúk. Hiszen itt, aki Juhásznak, Farkasnak, Kurucnak született, az tuti vagy focista lett, vagy sportvezető, netán focibíró.

Félelmetesen jó csatárok: ketten száz gólt szereztek!

Sok jó focista szerepelt itt, veszélyes felsorolni, mert, akit kihagyok, azoktól aztán kapok. Pedig itt mindig a „pengés” játékosokat becsülték, bár, aki Nagy Gyuri barátommal ütközött…. De visszatérve a csapat szerepléséhez: tartósan megkapaszkodott az akkori járási első osztályban. Azután megint jött az amolyan „hullámvasút” időszak – hol az első-, hol a másodosztályban futballoztak.

Egy tartós másodosztályú szereplés után a 90-es évek elején sikerült megnyerni nekik a bajnokságot. Félelmetesen gólerős csatáraik, Kormos Feri és Juhász Bandi ketten száznál több gólt szereztek! Kormos „Sógor” régi barátom, nyugodjon békében! Az ő emlékének is ajánlom ezt az írást!

Ha valaki összeszedné őket…

Emlegetem sokat a mondását, ha csatáraink gólképtelenek: „Ti nem csatárok vagytok, csak elől játszottok!” Feri Kisvárdán, Gyarmaton, Ököritón, Jándon, Olcsvaapátibn és még ki tudja, hol játszott, remek csatár volt – korán hagyott itt bennünket. Az ificsapatot az iskolából és a gyermekotthonból toborozták. Egy időben, amikor még a körzeti egyben erős ifibajnokság volt, Csorvási edző vezette legénység a dobogón végzett. A fiúk szétszéledtek szinte az egész megyében, de ha valaki összeszedné őket, állítom, remek csapat lenne.

Még a mostani polgármester, Kelemen Róbert is játszott itt egy ideig. Ő is magasabb osztályban focizott, technikás játékos volt! Rám legnagyobb hatást a már említett Kormos Ferin, Juhász Bandin és Nagy Gyurin kívül Kuruc Jenő tett, gyors és robbanékony volt, meg Patkó Pista, aki „betyárosan” jól bánt a labdával, ráadásul fantasztikus lövőerővel bírt. Egyszer a hátamat telibe találta, napokig látszott a labda helye.

Óra nélkül érkezett a bíró

Érdekes sztorik persze, itt is előfordultak. Egy bíró, már idős volt, óra nélkül érkezett a meccsre. Az ellenfél 1–0-ra vezetett, kb. a századik percben egyenlített a Cégény, akkor jelezték az öregnek, hogy letelt a játékidő. A pálya töltés felőli oldala öt méterrel hosszabb, ez egy hitelesítéskor sem derült ki, pedig járt itt az akkor NB II-es Rakamaz is kupameccsen…

Aztán még egy érdekes eset! Volt a cégényi csapatban egy tehetséges támadó,a Kovács „Tibcsi”. Oroszi István barátom leigazolta Tisztaberekre, vékonydongájú, de ügyes gyerek volt, aztán elment a fiatalember külföldre dolgozni. Nagyot nézett Nagy Gabi, a Berek SE sportelnöke, mikor Stuttgartból jött egy játékoskikérő! Hívta is Oroszi Pistit: „Te István! A Stuttgart Berekről akar igazolni!” Aztán kiderült, nem a híres „Fauefbé”, hanem valamelyik „kistestvére” igazolta le Kovács Tibcsit Így mondhatjuk, Cégényből – Berek érintésével – ő igazolt legmesszebb.

Elsorvadt, mint a meghaló fák

A csapatra visszatérve: vezette sokáig Gócs István, Lukács József, később próbálta megmenteni Hajdú József. Szép lassan elsorvadt, mint az állva meghaló fák. Úgy gondolom, hiányzik a szatmári focitérképről a cégényi barátaim csapata. Talán lesz még újjászületés! Jó barátságok szövődtek itt, mert bár Peterman és Farkas sporttársak messze kerültek innen, de a távolból is gondoltak rám: Újpest-relikviát küldtek, pedig ők a „konkurenciának” szurkolnak… Remélem nyáron, Juhász Gabiékkal összefogva emlékmérkőzést játszunk Kormos Feri tiszteletére. Hajrá, Cégény!

Tukacs László

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .