Bár a futballban nem a naptári évhez igazítják a bajnoki szezonokat, az adott esztendő összegzése mégis tanulságokkal szolgálhat. Márpedig 2019-ben akadt esemény bőven a megyei labdarúgásban.

Az év egyik legemlékezetesebb eseménye az Újfehértó–Ajka kupameccs volt Fotó: tudósítónktól

Kvaka Árpád az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója meglehetősen tartalmas értékelésben taglalta a történteket, melyet két részletben közlünk.

Bajnokságról, kupasorozatokról

– A tavalyinál néggyel több, kereken 120 csapat indult el augusztusban a 2019/2020-as felnőtt bajnokságainkban. Egyetlen egyesület – a megyei másodosztályú Berencs FC-t sorozatos ki nem állások miatt ki kellett zárnunk novemberben – nem fejezte be az őszi szezont.

– A Magyar Kupa megyei selejtezőiben is az előző kiírásnál több, pontosan 20 csapat indult el, innen pedig a Nagyecsed, a Balkány és az Újfehértó együttesei kerültek fel az országos főtáblára, ahol a Balkány ment egy kört, míg az Újfehértó az NB II-s Ajkát izzasztotta meg egy 120 perces meccsen. Az utánpótlás bajnokságainkban szinte hajszálra pontosan ugyanannyi együttes szerepel, mint a tavalyi szezonban. A fiúknál három – U19, U16, U14 – a lányoknál két korosztályban (U19 és U15) versenyeznek az együttesek. Valamint az öt csapatos keresztpályás öregfiúk bajnokságunkról se feledkezzünk meg, ahol egykori remek spílerek lépnek pályára
rendszeresen.

Dobogón a csapatok számában

– Ami a futsal szakágat illeti, idén is a mi megyénk koordinálja a regionális férfi felnőtt futsalbajnokság legkeletibb csoportját, ami kilenc csapattal – köztük öt SZSZB megyeivel – rajtolt el. A megyei U17-U20 fiú bajnokság kimagaslóan sok csapat, 23 illetve 24 együttes
részvételével zajlik. Az U15-ös fiúknál pedig az első alkalommal kiírt bajnokság kilenc
együttessel december elején startolt. A legkisebb korosztályok – U11, U13 és U15 – számára kiírt megyei tornák területi alapon az év első két hónapjában kerülnek majd megrendezésre.

– Az általunk szervezett bajnokságok mellett ne felejtsük el, hogy az országos utánpótlás
pontvadászatokban – mind fiú, mind pedig leány vonalon – több megyei egyesületünk vesz
részt.

– A vidéki megyék közül továbbra is dobogósok vagyunk mind a kiadott versenyengedély
számok, mind a versenyeztetett egyesületek és csapatok, mind pedig a kiírt bajnokságaink
számát tekintve a labdarúgás és a futsal szakágban egyaránt.

Ingatag lábakon

– Ezt a magas számot nehéz lesz tartani, főleg úgy, hogy több településen is igencsak ingatag lábakon áll a focicsapat sorsa, és kérdéses az együttes tavaszi szereplése, vagy épp a következő szezonban való rajthoz állása. Ennek okai eltérőek, de a leggyakoribbak az
alábbiak: az őszi polgármester választások eredménye, a támogatók kilépése az egyesület mögül, TAO elszámolási problémák miatti visszafizetési kötelezettségek, valamint egyre több helyen belátták, hogy a klubvezetők által évek óta egyre jobban elszaladó mértékű, jelenleg alkalmazott (az amatőr szemlélettel nem összeegyeztethető) juttatási rendszer nem tartható fenn sokáig.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .