Bár a futballban nem a naptári évhez igazítják a bajnoki szezonokat, az adott esztendő összegzése mégis tanulságokkal szolgálhat. Márpedig 2019-ben akadt esemény bőven a megyei labdarúgásban.

Kvaka Árpád nem csak beszél a futballról, ha teheti műveli is Fotó: Csutkai Csaba

Kvaka Árpád az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója meglehetősen tartalmas értékelésben taglalta a történteket, amelynek második részében újabb témák kerültek terítékre.

Fegyelmi ügyek

– Sajnos, továbbra is többször előfordul hamis játékos szerepeltetése az utánpótlás bajnokikon. Emellett elkeserítő, hogy rendkívül fegyelmezetlenek a fiatalok a pályán, rengeteg az utánpótlás korosztályú játékosnak felmutatott piros lap, melynek jelentős része a játékvezetővel vagy az ellenféllel szembeni trágár beszéd, valamint durva szabálytalanság miatt történt.

– A felnőtteknél ugyan nem emelkedik a piros lapok száma, ugyanakkor szembeötlő, hogy idén több alkalommal előfordult a játékvezetővel szembeni tettlegesség! Itt nagyon fontos kiemelni, hogy minden ilyen eset után megtettük a rendőrségi feljelentést is, azaz a labdarúgónak nemcsak az Igazgatóság fegyelmi bizottsága előtt kell felelnie a tettéért.

– Ezen kívül komolyabb rendezési hiányosságok is előfordultak, így a jelentősebb pénzbüntetések mellett több alkalommal pályabetiltást is alkalmaztunk 2019-ben.

Téli tornák 

– A hagyományokat folytatva 2020 januárjában ismét megszervezzük a megyei felnőttcsapatok számára a Nyírerdő Kupa teremtornát. Valamint január 25 és február 16 között immár nyolcadik alkalommal rendezzük meg a nagypályás műfüves felkészülési tornát. Az 50 jelentkező csapatot területi elv alapján, a helyszíneken belül pedig az erősorrendet figyelembe véve osztottuk be, így minden résztvevő négyszer mérkőzhet hozzá közel azonos erősségű csapatokkal. Biztosak vagyunk benne, hogy megfelelően fogja ez a torna szolgálni a csapataink téli felkészülését.

– A megyei első osztályban már február 22-én útjára indul a labda, hiszen május 31-ig – az NB III-as osztályozók miatt – be kell fejeznünk a küzdelmeket, míg a megyei másod-, és harmadosztály március 7-én rajtol.

A játékvezetésről…

– Korábban elhangzott már, hogy 2012-höz képest több mint 80 fővel csökkent – munkahelyváltás, elköltözés, családalapítás, sérülés, erkölcsi megbecsülés hiánya miatt – a megyei játékvezetői keret létszáma. Miközben a mérkőzések száma a labdarúgás szakágban nem csökkent, ráadásul a futsal „bejövetelével” igencsak megnőtt. A pályát elhagyó játékvezetők közül ráadásul többen a megyei keret elitjéhez tartoztak, akikre egyrészt bármelyik rangadót rá lehetett bízni, másrészt a fiatalabb kollégák is tanulhattak tőlük. Ugyan 2019 tavaszán több mint két tucat sportember tette le az alapfokú játékvezetői vizsgát, ám közülük már csak a töredéke működik aktívan.

– Sajnos, a társadalmunkban meglévő tolerancia hiánya, illetve a megyei labdarúgás klasszikus amatőr jellegének egyre nagyobb háttérbe szorulása miatt sokkal hamarabb és jóval durvább stílusban kritizálnak, minősítenek játékvezetői ítéleteket a labdarúgók, sportvezetők és a nézők egyaránt, amit a fiatal pályakezdő síposok nehezen viselnek el.

– Mindemellett az sem könnyíti meg a játékvezetők munkáját és elfogadását, hogy az elmúlt három évben annyi szabályváltozás történt a labdarúgásban, amennyi az előtte lévő harminc évben összesen nem. A 2019 nyarától alkalmazott új szabályok közül többet még a legmagasabb szinteken is nehéz elfogadtatni a játékvezetőknek, nemhogy megyei szinten. A megyei mérkőzésre kilátogató nézők – sőt, sajnos a résztvevő játékosok, edzők és klubvezetők – jelentős része ugyanis egyáltalán nincs tisztában az új szabályokkal, emiatt sokszor teljesen alaptalanul elégedetlenkednek egy-egy bírói döntés miatt. Szomorú és egyben elgondolkodtató, hogy a nyáron a megyei csapatok edzői, csapatkapitányai, vezetői részére szervezett – FIFA-játékvezető által augusztus 8-án Baktalórántházán tartott – új játékszabályokkal kapcsolatos előadásunkon mindössze 11 egyesület 14 képviselője képviselte magát a közel 130 megyei egyesületből…

– Egyébként lehet itt folyamatosan negatív kommenteket írni és megjegyzéseket tenni a játékvezetőkre, viszont akkor ne csodálkozzunk, ha néhány év múlva bekövetkezik az, hogy csak egy vagy maximum két játékvezetőt fogunk tudni küldeni valamennyi megyei másod-, illetve harmadosztályú meccsre, az utánpótlás bajnokikra pedig adott esetekben egyet sem. Sajnos, több megyében már fennáll ez a helyzet, és folyamatosan úgynevezett „szükség játékvezetők” (a résztvevő csapatok edzői, szurkolói) vezetik le az up. bajnokikat és a megye hármas meccseket, míg a megye kettőben az egyik hétvégén az egyik csoport, a másik hétvégén a másik csoport játszik a szokásos délutáni időpont helyett a reggel órákban azért, hogy tudjanak egyáltalán két játékvezetőt küldeni a mérkőzésekre. Én a magam részéről nem szeretném, hogy a mi megyénk is erre a sorsra jusson, bár azért több „megmondó embert” szívesen megnéznék, hogyan vezetne le, vagy partjelezne egy-egy bajnoki meccsen szükség játékvezetőként.

– Januárban ismét indul alapfokú játékvezetői tanfolyamunk, ahova nagyon szívesen várjuk a labdarúgást szerető embereket.

…és a legszebb futball

– Remekül szerepelt a megye válogatottak régiós tornáján válogatottunk. A Lukács Tibor és Kiss Tamás által vezetett együttes a legszebb futballt nyújtva és a legtöbb gólt szerezve a második helyen végzett kilenc szerzett ponttal Mezőkövesden. 

– A defibrillátor pályázat második ütemének köszönhetően idén 47 életmentő készülék került a megyénkbe. Az életmentő készülék használatával kapcsolatos leveleki oktatásokon, több mint kilencven személy részesült képzésben.

– MLSZ-es pályázatnak köszönhetően idén ősszel Nyíregyházán – mint az ország legnagyobb Bozsik Intézményi Programos óvodai körzetében – három központi óvoda területén épült 12×24 méteres ovi-foci pálya. A TAO-s pályázatoknak köszönhetően pedig számtalan sportegyesület létesítménye újult meg, korszerűsödött 2019-ben is.

– A téli átigazolási időszak 2020-ban is január 15.–február 14. között lesz. Nagyon fontos azonban kiemelni, hogy ebben az egy hónapban csak akkor tud csapatot váltani bármelyik korosztályú labdarúgó, ha a jelenlegi klubja elengedi őt, azaz télen nincs szabad átigazolás.

– És végül, de nem utolsósorban természetesen egészségben és sportsikerekben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .