A hét elején tanácskozást tartottak Baktalórántházán a megyei első osztályú futballcsapatok képviselői – miként arról részletesen beszámoltunk.

Egységes álláspont esetén Kvaka Árpád és az Igazgatóság nyitott a párbeszédre és javaslatok figyelembe vételére Fotó: tudósítónktól

Az összejövetelen több megállapodás született, illetve reformok bevezetését indítványozták az egyesületek elodázhatatlannak ítélt költségcsökkentésével kapcsolatban.

– Először is örömmel tölt el, hogy csapatvezetők számukra fontos témában közös találkozót szerveznek egymással – reagált az eseményen történtekre Kvaka Árpád, az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója. – Remélem az ilyen kezdeményezéseknek lesz még folytatása más témakörökben is, hiszen nagyon fontos az amatőr labdarúgásban, hogy a csapatvezetők megfelelő kapcsolatot ápoljanak egymással.

Mindössze heten…

– Olvastam a találkozón résztvevők közös elhatározását, ami arra vonatkozik, hogy szeretnék kérni az igazgatóságot, hogy a következő szezon versenykiírásába foglaljuk bele, hogy a bajnoki mérkőzéseken kötelező legyen egy 21 éven aluli labdarúgót végig a pályán szerepeltetni. Ez a „közös elhatározás” szépen hangzik ugyan, de azt azért tegyük hozzá gyorsan, hogy a hétfői tanácskozáson mindösszesen hét „élvonalbeli” egyesület képviselője vett részt. Csak heten foglaltak állást, a másik kilenc csapat képviselője nem volt ott, valamint a megye kettőből feljutásra esélyes nyolc-kilenc csapat képviselője sem, tehát a következő első osztályú bajnokságban érdekelté válható 24-25 egyesület közül mindössze 7 egyesület szavazta meg ezt a felvetést…

Egységes álláspont esetén nem zárkóznak el

– Amennyiben valamennyi megyei első osztályú – és a másodosztályból feljutásra esélyes – csapat képviselője is egyet ért ezzel a kéréssel, azaz egységes állásponton vannak ezzel a kérdéssel kapcsolatban, akkor a megyei igazgatóság nem zárkózik el attól, hogy a következő évi versenykiírásnál ezt a kérést figyelembe vegye. Egyébként ebben a témában a véleményem az, hogy a fiatal labdarúgók szerepeltetését nem központilag ildomos kötelezővé tenni, hanem az egyesületeknek maguknak kell belátni, hogy a saját utánpótlásból folyamatosan szükséges beépíteni fiatal játékosokat a felnőttek közé. Egyrészt költséghatékonyság miatt, másrészt az egyesület szurkolói, támogatói, a település önkormányzata is sokkal szívesebben látna helyi vagy környékbeli fiatal játékosokat a település egyesületének mezében.

Jó példákból nincs hiány

– Ezen a területen egyébként úgy tapasztalom, hogy sok jó példát láthatunk, hiszen éppen a szabolcsfociinfo.hu oldal jelent meg nem olyan rég, hogy a 13. fordulóban pontosan 52 húsz éven aluli játékos játszott a megyei élvonalban. És ez nem egy kiemelkedő adat a többi fordulóból, hanem megközelítőleg a legtöbb őszi fordulóban is hasonlóan magas számban foglalkoztattak ifjúságkorú labdarúgókat a Tiszántúli Takarék bajnokságban. Kiemelkedett a fiatalok foglalkoztatásában egész ősszel a Kisvárda, Mátészalka, Tarpa, Tiszakanyár, Újfehértó ötös.

Nagyobb igényekkel állhatnak elő

– A versenykiírásban való kötelező kitételnek azért több szempontból is lennének hátulütői, amit érdemes végig gondolni. Először is, ahhoz, hogy végig a pályán legyen egy 21 év alatti játékos – sérülés, eltiltás, betegség, formahanyatlás miatt – minimum három, de inkább négy-öt ilyen korú labdarúgót kellene folyamatosan az első keretben tartani egy egyesületnek. Na már most, a felsőbb osztályokban – gondolok itt például az NB II-re – pontosan láthattuk, hogy ilyen esetben milyen kényelmes helyzetbe is kerülnek a szóba jöhető korosztályú labdarúgók az egyesületekkel történő megállapodásnál. Hiszen, aki eddig megelégedett az útiköltségének a megtérítésében, az már – így, hogy kötelező őt (illetve vele azonos korút) szerepeltetni a bajnoki meccseken – sokkal nagyobb igényekkel fog előállni. Mivel elsősorban a költségek csökkentésének szempontjából hívták össze ezt a találkozót a megyei egyes csapatvezetők, így nem hiszem, hogy ennek örülnének. Hiszen ebben az esetben meggyőződésem, hogy a költségvetésük növekedne.

A csere veszélye…

– Másodsorban pedig az edzők is nehéz helyzetbe kerülnének, hiszen, ha valaki csak a minimumnak kért egy főt szerepeltetné a kezdőcsapatban a bajnokin, akkor a trénernek arra is figyelnie kellene, hogy csere esetén, csak ugyanúgy fiatalra tudná a játékosát lecserélni. Ha véletlen „benéz egy cserét”, és akár csak 1 másodpercig is nem lenne a pályán egyetlen fiatal sem, akkor az már a versenykiírás megszegése, ami miatt a versenybizottságnak el kell járnia és 0-3-al az ellenfélnek kell jóvá hagynia a meccset, hiába vezetett tegyük fel 5-0-ra a 88. percben az a csapat aki rosszul cserélt. Pont volt is egy ilyen eset, most egy megyében, ahol a bajnoki címre hajtó egyesület „nézett be” egy ilyen cserét, és fél perc múlva hiába korrigáltak, a csapattól – teljesen jogosan – elvették a három pontot és 0-3-al a másik egyesületnek írták jóvá az eredményt. Adott esetben egyetlen ilyen figyelmetlen cserén a feljutás, vagy a kiesés múlhat.

Mennyire lennének motiválva?

– Valamint arra is gondoljunk, hogy egy ilyen szabályozásnál az érintett korosztályú játékosok mennyire lennének motiválva abban, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsanak az edzéseken, mérkőzéseken. Főleg, ha rajta kívül csak egy-két szóba jöhető hasonló korosztályú játékos van a keretben, aki esetleg épp sérült, vagy eltiltott. Meggyőződésem, hogy egyetlen edző sem ellensége önmagának, így a csapat kialakításnál a legjobb formában lévő labdarúgóit küldi ki a pályára. Legyen az 18 vagy éppen 38 éves. Én abban hiszek, hogy mindenki a teljesítménye alapján harcolja ki a szereplést, ne azért mert a korosztályi előírás miatt muszáj betenni őt a csapatba.

Egységben az erő

– Szeretném kihangsúlyozni, hogy a SZSZB Megyei Igazgatóság eddig is nyitott volt a csapatvezetők ötleteire, volt is, amit megfogadtunk, beépítettük az adott versenykiírásunkba, szabályzatunkba, és van olyan – a csapatoktól érkező kérés – ami már a következő évi versenykiírásainkban szerepelni fog és könnyebbséget jelenthet a megyei csapatainknak (erről bővebben a januári Liga Napunkon szeretnék majd beszélni). Ám nagyon fontos az, hogy a túlnyomó többség egyet értsen, támogasson egy-egy felmerülő javaslatot, és az tényleg segítség legyen a részükre. Hiszen, a megyei labdarúgás csak akkor tud jól működni, ha nem csak egy-két egyesület aktuális, önös problémáit akarja megoldani egy felmerülő kéréssel, hanem a teljes megyei labdarúgás hosszabb távú működését segítené elő az ötletével.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .