Ahogy, Piskóti Zsolt az Újfehértó edzője, de talán a sikerkovács titulus sem túlzó jelen esetben, az utolsó forduló előtt megpedzette: „A szezon elején, ha valaki azt mondja, hogy az utolsó fordulóban a bajnoki címért fogunk játszani úgy, hogy csak a saját meccsünkre kell figyelni, biztosan kinevetem.” Holott így történt.

Az újfehértóiak megadták a módját a bajnoki cím megünneplésének Fotó: facebook

A Piskóti-legénység pedig nem szúrta el az esélyt, a Levelek elkalapálásával bajnokságot nyert a megyei másodosztály Pannónia Zrt. csoportban. Általános meghökkenésre, bár a tavaszi szezon derekán, amikor az Újfehértó az élre ugrott, már sejthető volt, hogy itt valami nagy dolog készülődik.

– Biztosan sokan meglepődnek az Újfehértó táblázaton elfoglalt helyén – vágott a közepébe Matévi Csaba, az újfehértói egyesület elnöke. – Megsúgjuk, az egyesület elöljáróit is meglepték a helyi kedvencek. Szerintünk nem csak minket, hanem az „osztálytársakat” is. Az egyik rivális csapat menedzsere egy győztes meccsünk után oda jött hozzánk gratulálni, megveregette a vállunkat és azt mondta: jó csapatotok van a dobogóra odaértek! Köszönjük oda is értünk!

Megfizethetetlen sztárok helyett

A magyar futballban ritka megoldáshoz „nyúltak” az érintettek, ezzel a témával kapcsolatban Matévi Csaba nyitotta fel mindazok szemét, akik esetleg nem tudtak volna erről.

– Mivel az önkormányzat erre az évre csak három millió forinttal támogatja a csapatot, Újfehértón azt az utat választották, hogy a megfizethetetlen „sztárok” helyett alulról építkeznek, folyamatosan próbálják beépíteni a fiatalokat a „nagyokhoz” amihez adott az utánpótlás bázis. Időközben viszont pozitív visszajelzést kaptunk a költségvetésünk újra tárgyalásáról is polgármester úr részéről amit előre is köszönünk.

Mindenki Kacsa bácsija

Az újfehértói modell pedig működik, nem is akármilyen eredménnyel.

– A felnőtt mellett hét utánpótlás csapatot működtet az egyesület: az U7, U9, U11 és U13-as korosztály a Bozsik programban vesz részt. Ugye ebben a korban kell a gyerekekkel megszerettetni a focit. Szerencsénkre itt van nekünk Kranyik István, „mindenki Kacsa bácsija. Az U14-es együttes tavaly megyei második lett, az U16-os csapat csoportjában a negyedik helyen végzett, mindkettőt Dankó Zsolt irányítja. A közvetlen utánpótlást jelentő U19-es csapat a 2017/18-as szezonban bajnokságot nyert (az időközben lemondott Banka Attila edzővel) és elnyerte a 2018-as év legjobb utánpótlás csapata díjat!  Itt ismételten szerencsénk van, mert a gyerekek nagyon szeretnek Dankó Zsolt edzővel dolgozni, aki immár az U19-es csapat mestere is. Szeretnénk nekik megköszönni fantasztikus munkájukat!

A kitaposott ösvényen járva

Matévi Csaba arról is regélt, hogy a kitaposott ösvényről – bármi történjék – még csak véletlenül sem tévednek le.

– A felnőtt csapat átlagéletkora huszonegy év, a játékosok hetven százaléka helybeli, de akik „idegenek”, ők is évek óta a csapatot erősítik és nagyon jól érzik itt magukat. Erről az útról nem is fogunk letérni, ide csak olyan játékosok tudnak beilleszkedni, akik fejlődni és edzeni szeretnének. A siker titka még egy fiatal, ambiciózus edző, Piskóti Zsolt, aki ismeri a helyi viszonyokat, ráadásul sok játékossal már az utánpótlásban is együtt dolgozott. A játékosokkal, ha kell nagyon keményen bánik, de a meccsek utáni főzésnek is a lelkes híve.

 

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..