A megszűnt csapatok, parlagon maradt pályák sorozatunk újabb fejezetében a csaholci futballkrónikában mélyedt el szakavatott vendégtollnokunk, Borbély Balázs.

Szomorú futballvasólág: árván maradt a csaholci pálya Fotó: Borbély Balázs

Az Erdőhát egyik meghatározó települése Csaholc. Nem messze folydogál innen a Túr, a falunak ma is megvan az a diszkrét bája, amiért megéri felkeresni. Túrricsével és Vámosoroszival élt sokáig szimbiózisban, központi fekvéséből adódóan itt volt a tanács központja. A falu gyakorlatilag egy hosszú utca, az itt lakó lelkek száma mindig ezer alatt volt. Az itt tartózkodó lelkekkel együtt azonban néhány alkalommal átlépték a bűvös lélektani határt és nem csak falunapok alkalmával.

Nem kellett külföldön példaképet keresni

Ha a helyi futballcsapat a Túrricsével, vagy a Vámosoroszival mérkőzött, akkor azért megélénkült az élet a faluban. Ez az írás azonban nem a demográfiáról szól. Lássuk hát, hogy miképpen alakult a csaholci foci sorsa a huszadik század közepétől a huszonegyedik század legelejéig! A homályos 1950-es években már bizonyíthatóan megjelent a futball az Erdőhát falvaiban is. Ez azért nem nagy csoda, ha az Aranycsapatból indulunk ki. Mindenki Puskás Öcsi akart lenni, vagy Hidegkuti, Czibor, esetleg Kocsis, netalán Budai II., vagy Zakariás és Bozsik, sőt egyenesen Lóránt, Lantos, Buzánszky. Aki meg nem tudott focizni (mezőnyben), az Grosicsot pécézte ki magának. Nem kellett külföldön példaképet keresni és állítom, hogy az Aranycsapat sikerei az egész magyar foci fejlődésén nagyot lendítettek. A mi hőseink ők voltak. Csaholcon az 1950-es években már volt foci. Székely Béla nyugalmazott tanár úr (valamint egykori futballista, majd edző, sportszervező) emlékezete az ötvenes évekig tekint vissza Csaholc fociját illetően.

Tanári megoldás

A második világháború után Csaholcon gépállomást építettek. A Szamosmenti Állami Tangazdaság telepe sok embernek adott itt munkát, akadtak közöttük focizni szerető (és tudó) fiatalemberek is. Adatközlőm Kádár Zoltán és G. Nagy Sándor nevét említi elsőként (akik később a Mátészalkai MEDOSZ színeiben magasabb osztályban is játszottak), illetve Borbély Imre, Kiss Árpád, Ónodi Ferenc és Kádár Ferenc neve hangzik még el. Utóbbit, „Bótos Feri” bácsit jól ismertem én is, hiszen ő vezette Vámosorosziban az ÁFÉSZ helyi egységét. Még ma is fülemben csengenek telefonos rendelései. Tekerős telefon: „Hálló, itt Vámosoroszi kettes, Kádár Ferenc boltvezető beszélek…” Nagy egyéniség volt. A Csaholci Gépállomás néven működő csapat néhány évig vitézkedett, majd szépen megszűnt. A csaholci foci évekig tetszhalott volt, majd egy tettre kész fiatal pedagógus (Székely Béla) közreműködésével 1973-ban újra életre kelt.

„Kakás” akkora gólt lőtt…

Kisebb megszakításokkal a nyolcvanas évek elejéig működött a csapat, nemcsak helybeliek alkották, hanem a szomszédos falvak is delegáltak jó néhány játékost erősítés gyanánt. Emlékszem jómagam is egy Vámosoroszi–Csaholc „barátságos” meccsre, amelyen a vendégek egyik „szellője”, Bezzeg Bandi, alias „Kakás” akkora gólt lőtt szülőfaluja csapatának, hogy csak nézett mindenki. Aztán a rendszerváltást követően az újonnan megalakult csaholci képviselőtestület újra elhatározta a futballcsapat megszervezését. A csapat működtetésében, szponzorálásában oroszlánrészt vállalt Nagy Gergely és felesége, Kati néni. Jöttek játékosok innen-onnan, összeállt a csapat, amely a városkörzeti első osztályban vitézkedett, a kilencvenes évek második felében a mezőny meghatározó gárdája volt.

A festék még nem kopott le teljesen

A csapat sorsa úgy alakult aztán, mint sok más azóta megszűnt csapaté. Lassan sorvadni kezdett, egyre kevesebb fiatal akart focizni, a sportág ilyen szinten is elüzletiesedett és a vége az lett, hogy 2007-re eltűnt Csaholc a megyei futballtérképről. Pedig a kilencvenes években felépítették az öltözőt is, leváltva ezzel az addig ezt a funkciót betöltő konténereket. Áll ma is, de üresen. Szomorúan nézi a kapuk csíkozását, amelyet még Székely Béciék kentek fel, azt remélve, hogy a csaholci foci sokáig fennmarad. A festék még nem kopott le teljesen, a remény hal meg utoljára

Borbély Balázs

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .