Noha november vége óta mély csend borult a megyei pályákra, legfeljebb a varjak károgása hallatszik, évközben visszhangos események terepe volt a keleti vég futballközege.

Ilyen egy igazán sportos megyei igazgató: Kvaka Árpád nem fut el a kihívások elől Fotó: magánarchívum

Ugyanakkor összetehetjük a kezünket, hogy ország más szegleteivel ellentétben nem történt egetverő balhé, lassan, de biztosan lemoshatják magáról a „sötét Szabolcs” titulust a fociberkekben ténykedők.  Sőt, egyre bizonyosabb, hogy a „hazai” első osztályú bajnokság kenterbe veri az összes többit kis hazánkban. Erre hosszú esztendők óta egyértelmű jelek utalnak, elég csak a kupaporondon nyújtott alakításokkal előhozakodni.

Ezzel együtt Kvaka Árpád, az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatójának volt miről értekezni – összefoglaló gyanánt. A jóról, a rosszról és a csúfról.

A bajnokságokról…

Kvaka Árpád: – A 2018/19-es szezonra az előzőnél valamivel kevesebb, 116 felnőtt egyesület adta le a nevezését. Két klub (Tiszakóród, Eperjeske) a sorsolások elkészülését követően, de még a bajnoki rajt előtt visszalépett a bajnokságtól. Mindazonáltal örömteli tény, hogy valamennyi együttes végig játszotta az őszt, az elmúlt évektől eltérően idény közben senki sem dobta be a törölközőt. Az utánpótlás küzdelemsorozatokban szereplő csapatok létszáma pedig tovább emelkedett 2018 őszén. A fiúknál a megyei U16-os pontvadászat 32 egyesülettel rajtolt, míg az U14-es korosztályban 39 csapat nevezett. A lányoknál idén először, már két korosztályban (U15 és U19) összesen 16 csapattal tudtunk bajnokságot elindítani. Biztató fejlemény továbbá, hogy a sok bajnokság ellenére, a nyáron debütáló elektronikus nevezés komolyabb probléma nélkül működött, az erre kifejlesztett felületet megtanulták használni a csapatok képviselői.

Jó érzéssel tölt el minket, hogy a megyei csapataink a legutóbbi, akárcsak a jelenlegi Magyar Kupa kiírásban remekül helyt álltak az országos főtáblán. Külön kiemelendő a Sényő-Carnifex, amely tavasszal az MTK-t is legyűrte hazai katlanjában, sőt megnyerte az országos Amatőr-kupát, és a megyei bajnoki cím megszerzése után idén az NB III-ban is vitézkedik, ráadásul a Ferencvárost is „elhozta” tétmérkőzésre a megyei futballbarátoknak. Ezek az eredmények is jól mutatják, a megyei foci színvonala az elsők között van az országban.

Sajnálatos, hogy a komoly futballmúlttal rendelkező Tuzsér csak a megyei harmadosztályba nevezett, illetve, hogy több a tavalyi szezonban még a másodosztályban szereplő együttes egy szintet visszalépett, vagy el sem indult. Mindennek oka hol az ifjúsági csapat kiállításának a hiánya, máskor az eddigi mindenes „kiszállása”, netán a józan ész határainak a betartása volt.

Amit a csapatok kapcsán, az emelkedő juttatásokról rebesgetnek…

Kvaka Árpád: – Erre a megyei igazgatóságnak nincs konkrét rálátása, hiszen amatőr bajnokságokról beszélünk. Amennyiben igazak ezek a „rebesgetések” akkor ez ellen kizárólag a csapatvezetők, támogatók tudnak fellépni oly módon, hogy összeülnek és megállapodnak egy egységes irányvonalban, amihez mindenkinek tartania kellene magát. Mivel Magyarországon élünk, így én nem látok erre reális esélyt. Félek az illetékes szponzorok már csak akkor fognak észbe kapni, amikor több egyesület is a süllyesztőbe fog kerülni amiatt, mert nem tudja, vagy akarja tartani a lépést a többiekkel.

A többi szakág helyzete…

Kvaka Árpád: – Idén is a mi megyénk koordinálja a regionális férfi felnőtt futsalbajnokság legkeletibb csoportját. A 12 csapatot felvonultató mezőny felét szabolcsi együttesek alkotják. November közepén elrajtolt a futsal U17-U20 fiú bajnokság 15-15 csapattal, a három kisebb korosztályú fiú futsaltornánk pedig januárban kezdődik. Ráadásul ne feledjük el, júliusban debütált a strandlabdarúgó fiú korosztályos bajnokságunk. A tiszavasvári illetve a nyírbátori strandfürdő területén lebonyolított tornákon négy korosztályban közel 30 egyesület vett részt.  Egészen elképesztő szám, hogy 2018  július 1-től már közel 12 ezer darab versenyengedélyt adtunk ki erre a szezonra. A megyék közül ezzel a számmal az első három között vagyunk.

Ami pedig az országos grassroots utánpótlás programok tömegbázisát illeti, az óvodás és általános iskolás korosztálynak szervezett Bozsik Intézményi és Egyesületi Programban több, mint 12 ezer regisztrált gyerekkel az országos élbolyhoz tartozunk, míg a középiskolások számára kiírt Fair Play Kupában már harmadik éve listavezető Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Fegyelmi és versenyügyek…

Kvaka Árpád: – Sajnos, egyre gyakoribb a hamis játékos szerepeltetése az utánpótlás pontvadászatokban. Ráadásul létszámhiányos kiállásra, vagy a ki nem állásra is akadt példa bőven ősszel. Mindez fájdalmas módon a kistelepülések elnéptelenedésére és a mai fiatalság lustaságára, sportolni nem akarására vezethető vissza.

Emellett komolyabb rendezési hiányosságok is előfordultak, sokszor a kispadokon helyet foglaló „szakemberek” minősíthetetlen viselkedése miatt bűnhődnek a klubok. A pénzbüntetések mellett az egyik megyei első osztályú csapat a következő hazai bajnokiját nem játszhatja a saját pályáján.

Sajnos, szaporodnak a kiállítások utánpótlás szinten, ráadásul egyre több erőszakos cselekedett követnek el a fiatalok a pályán, annak környékén. Nem elég, hogy a mai fiatalokat nagyon nehéz rávenni a rendszeres mozgásra, arra hogy jöjjenek futballozni, még a pályán történő viselkedésük is kritikán aluli. Nem tisztelik sem az ellenfelet, sem a játékvezetőt, sokszor még a saját edzőjüket vagy játékostársukat sem.

Téli tornák…

Kvaka Árpád: – A hagyományokat folytatva 2019 januárjában ismét megrendezzük a megyei felnőtt csapatok számára a Nyírerdő Kupa teremtornát. Az egyesületektől beérkező jelzéseket figyelembe véve ezúttal változtattunk a lebonyolításban, ami reményeink szerint már a január 13-i selejtezőket is izgalmassá teszi.

Január 26. és február 17. között immár hetedik alkalommal rendezzük meg a nagypályás műfüves felkészülési tornát. Az 50 jelentkező csapatot területi elv alapján, a helyszíneken belül pedig az erősorrendet figyelembe véve osztottuk be, így minden résztvevő négyszer mérkőzhet hozzá közel azonos erősségű csapatokkal. Biztosak vagyunk benne, hogy megfelelően fogja ez a torna szolgálni a csapataink téli felkészülését.

Az ifjúsági csapatok felkészülésére is gondolva – megfelelő számú jelentkező esetén – január végén U19-es teremtornát szeretnénk szervezni.

Létesítményhelyzet…

Kvaka Árpád: – Akik járják a pályákat, láthatják, az elmúlt években jelentősen korszerűsödtek, csinosodtak a megyei létesítmények. A 2018/19-es TAO pályázat tárgyi eszköz jogcímen lévő megyei elbírálási keret idén a tavalyinál nagyobb, több mint 1,4 milliárd forint volt. Ezen összeg jelentős részéből a létesítmények újulhatnak meg. Ráadásul az MLSZ által tavaly kiírt telephely korszerűsítési pályázat kivitelezése is a legtöbb helyen már befejeződött idén. Ezen pályázat keretein belül 20 sportegyesület létesítménye csinosodott 148 millió forint értékben (cserepadok, labdafogó háló, kerítés, lelátó, eredményjelző kiépítése).

 Játékvezetés…

Kvaka Árpád: – Nagyon fontos tény, ahhoz képest, hogy folyamatosan nő az utánpótláscsapataink száma, ezáltal a mérkőzések száma is, a hat évvel ezelőtti állapothoz képest több, mint 90 fővel csökkent a megyei játékvezetők létszáma. Ugyan több országos kerettagunk is van labdarúgás és futsal szakágban egyaránt, sőt dr. Kulcsár Judit és Szilágyi Norbert (futsal) révén világversenyeken is rendszeresen képviseltetik magukat megyei játékvezetőink, azt azért látnunk kell, hogy a társadalmi megbecsültsége igencsak alacsony ennek a szakmának.

Edzői nyilatkozatok, amelyekben gyakran kritizálják a játékvezetést…

Kvaka Árpád: – Ugyan több rutinos játékvezető hagyta el a pályát az elmúlt években, és a helyükre bekerülő fiatalok még nem rendelkeznek ebben a szakmában elég tapasztalattal, de én nem osztom azt a véleményt, hogy gyengék a megyei játékvezetőink. Mindezt megerősítik azok a tények, amikor „bíróink” a szomszédos megyékben rangadókat hoznak le közmegelégedésre, vagy a megyei válogatott tornák, amikor a résztvevők pontosan láthatták, hogy a mi megyei játékvezetőink a jobbak közé tartoznak az országban.

Sokkal inkább abban látom a problémát, hogy a társadalmi feszültségből eredő tolerancia hiánya, illetve a megyei labdarúgás klasszikus amatőr jellegének egyre nagyobb háttérbe szorulása miatt sokkal hamarabb kritizálnak, minősítenek játékvezetői ítéleteket a labdarúgók, sportvezetők és a nézők egyaránt. Teszik mindezt úgy, hogy a 95 százalékuk életében még egy nősök-nőtlenek focimeccset sem vezetett le, vagy ha mégis, akkor öt perc után átadta a sípot valaki másnak, mert különben botrányba fulladt volna az általa vezetett derbi. De az olyan megmondó, önkritikával nem rendelkező emberek világát éljük, akik – kizárólag saját maguk szerint – mindenhez „is” jobban értenek. Egyébként valamennyi ilyen embert is szívesen látunk a januárban induló alapfokú játékvezetői tanfolyamunkon.

Végül, de nem utolsósorban…

Decemberben első alkalommal szerveztük meg megyénkben az amatőr sportszervezői tanfolyamot. A Baktalórántházán megtartott háromnapos tanfolyamon 29 fő vett részt, és valamennyien sikeres vizsgát tettek. A következő ilyen tanfolyamot terveink szerint február – március környékén tartjuk.

A Defibrillátor pályázat révén idén 36 életmentő készülék került a megyénkbe. Az életmentő készülék használatával kapcsolatos oktatások során Baktalórántházán, több mint ötven személy kapott képzést.

Végezetül szeretném megköszönni valamennyi igazgatósági munkatársamnak, a bizottsági elnököknek, és tagoknak az egész éves lelkiismeretes, precíz munkáját, valamint a társadalmi elnökség tagjainak az igazgatósági munkánk támogatását, a rendezvényeinken való aktív részvételüket. Egészségben, valamint eredményekben gazdag boldog új esztendőt kívánunk valamennyi megyei futball barátnak!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .