Messze vezetett Póti Krisztián útja. A mátészalkai születésű, szülei révén csengeri kötődésű futballista a szingapúri élvonalban szereplő DPMM FC együttesénél járt próbajátékon, amely a felettébb előkelő csengésű Brunei Szultánusban székel.

Két edzés között kókusztejjel frissítette magát Póti Krisztián Fotó: magánarchívum

A többek közt az NB I-es Nyíregyháza Spartacusban is megfordult, legutóbb a szintén enbé egyes Balmazújváros kötelékéhez tartozó, onnan nyáron távozott védőt emberes feladat elé állították a helyi követelmények. Egyfelől a klubnál az angol Premier Ligából is érkezett labdarúgókat is teszteltek, vagyis nem akármilyen konkurenciával szembesült, másfelől a 38 fokos gatyarohasztó forróság 98 százalékos páratartalommal párosulva európai ember számára csaknem elviselhetetlen.

– Két hetet töltöttem kint, mondhatom, elképesztő dolgokat éltem át, ezt tényleg látni kell – mesélte a hatvan magyar élvonalbeli fellépéssel a háta mögött ekkora kalandra vállalkozó Póti Krisztián. – A hely, ahol voltam a Borneó szigetének észak-keleti részén található szultánság, amely önálló állam. Belga menedzseremen keresztül jött ez a lehetőség, amit roppant módon meg kell becsülni, mert az ottani klub nagyon körültekintően hív embereket próbajátékra. Itthon sokan hajlamosak legyinteni az ázsiai futballra, holott kőkemény profizmussal szembesültem, a körülmények pedig hajszálra olyanok, mint bármely nevesebb európai csapatnál.

Ami annyit tesz, a pályák tökéletesek, Póti Krisztián és „kollégái” ministadionban edzettek, masszőrök, komplett szakmai stáb felügylete mellett. Na ja, a helyi szultán a világ egyik leggazdagabb személye: fia a koronaherceg, övé a klub, és nem garasoskodik, rendkívül nagyvonalú, no meg a focira is bőkezűen áldoz. Nem elhanyagolható tényező továbbá, hogy a DPMM FC csapatát az angol Adrian Pennock irányítja, aki aktív játékosként több brit egyesületben szerepelt, majd a Premier Ligában érdekelt Stoke City menedzsereként is dolgozott.

– Talán sokat elárul arról, mekkora a harc, hogy szerződéshez jusson valaki: a tesztelt tizenöt játékosból nyolc védő volt, tehát a posztriválisnak számított– ecsetelte Póti Krisztián, hogy gyilkos küzdelemre kényszerült a tréningeken. – Emellett ez egy teljesen más világ, időbe telik, amíg átáll a szervezet, gyakorlatilag haraptam a levegőt, a hőségről nem beszélve, ehhez az európai embernek borzasztóan nehéz alkalmazkodni. A csapatot körülvevő közeg viszont tényleg szenzációs, nyilván nem véletlen, hogy például dél-afrikai válogatott labdarúgóval is találkoztam, amikor ott jártam. Konkrét választ még nem kaptam, mindenesetre nagy megtiszteltetés volt a koronaherceg csapatával edzeni, legyen bármi is a próbajáték kimenetele, hihetetlen élményekkel gazdagodtam.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .