Legendás történet, amikor anno a hetvenes években a Szpari elvetődött Nyírmadára és egy cingár titán volt az edzőmeccs hőse.

Fecsku István a felnőtt futball helyett a tehetség gondozást választotta Fotó: Kelemen Norbert

Fecsku Istvánt azonnal kiszúrta Menotti, vagyis Temesvári Miklós, a tréner vitte is magával Nyíregyházára. Mindez nyerőhúzásnak bizonyult, a csatár az NB I-ben sem lógott ki a sorból: a megboldogult Zsiborás Gábornak lőtt szabadrúgásgól a Fradi ellen, a Honvéddal szembeni győztes „dugó”, netán a Diósgyőrrel vívott keleti rangadón csaknem az alapvonalról szerzett két kapufás találat még mindig élénken él a nagy öregek emlékezetében. A Békéscsabában, valamint további klubjaiban ugyancsak alkotott, majd harmincegy éves, élményekben játékos-pályafutást zárt le 2008-ban – a megye egyes Tiszavasvári futballistájaként.

Fecsku István edzői karrierje már nem ennyire tekintélyes hosszúságú, mármint, ami a felnőtt szintet illeti. Utoljára a rakamazi kispadon ült, de ennek is már idestova öt éve.

– Jelen pillanatban a Monbebé berkein belül az óvodás focit csinálom, emellett a GFSE-Orosnál is tevékenykedem, amelyet Csire Sanyi barátommal 2008-ban alapítottunk – adott helyzetjelentés Fecsku István. – Azt kell mondjam, ez egyelőre teljes mértékben kielégít, sőt van, amikor már ez is sok. Őszinte leszek, sokszor könyörögni kell, hogy jöjjenek focizni, holott ez a mi időnkben egészen másként működött. Mi még belöktük egymást az árokba, hogy a labdát vissza tudjuk rúgni. Mindent a pénz diktál, akinek adódik lehetősége, viszi a gyerekét edzésre, akinek viszont nincs, az sajnos, bármennyire tehetséges a srác, a süllyesztőbe kerül. Szomorú erről beszélni, mert így sok tehetséges lurkó elkallódik. Regényt lehetne írni az ilyen és ehhez hasonló történetekről.

Fecsku István 2015-ben szívműtéten esett át, azóta lekopogja, jó van. Már csak emiatt sem vállal munkát a „nagyoknál”, és persze, van egyéb ok is…

–  A felnőtt futball egyáltalán nem hiányzik, annál is inkább, mivel sokat még egyeneset sem rúgtak soha a labdába, de már a markukat tartják. Számomra ez kiábrándító, sajnos, a vezetők a legnagyobb hibásak, mivel eltűrik és engedik az ilyen fajta viselkedést. Másrészt sokan a fellegekben járnak, megye egyről, meg NB III-ról ábrándoznak, pedig inkább arra törekedhetnének, hogy olyan csapatot alakítsanak ki, amelyben zömében a helyi kötődésű játékosok szerepelnek. Mint régen, amikor érdekes módon a saját települését képviselve mindenki megszakadt a pályán, ráadásul még jól is érezte magát az öltözőben, a többiek társaságában. Tudom, a világ megváltozott, ám, hogy nem előnyére, az biztos.

Fecsku István pályafutása címszavakban

Születési idő, hely: 1961. április 9., Pusztadobos
Játékos-pályafutás: Pusztadobos, Nyírmada, Nyíregyházi VSSC (1980-1984),
Békéscsaba (1984-1987), Tiszavasvári (1987-1997), Ibrány, Baktalórántháza,
Tiszalök, Ófehértó, Kálmánháza, Tiszavasvári
Élvonalbeli mérleg: 125 meccsen 30 gól
Edzői pályafutás: Ibrány, Baktalórántháza, Tiszalök, Rakamaz, Kölyök FC (utánpótlás), GFSE-Oros
Ófehértó, Kálmánháza, Tiszavasvári, Rakamaz
Családi állapot: nős, egy lánya és egy fia van
Hobbi: kertészkedés, barkácsolás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .