Kapnak rendesen a játékvezetők a megyei meccseken. Leginkább – szerencsére –verbálisan, szavakban zúdul rájuk a szakvezetők, no meg a drukkerek haragja. Megannyi őket szapuló nyilatkozat után hallgattassék meg a másik fél is.

A játékvezetői létszám vészesen megcsappant…
Fotó: Csutkai Csaba

– Tisztelt focibarátok! Az elmúlt időszakban ismét fókuszba kerültek a játékvezetők, sok negatív megnyilvánulás jelent meg a médiában, ezekre szeretnék röviden reagálni – válaszolt a kritikákra dr. Jekő József, a megyei Játékvezetői Bizottság elnöke. – A megyei játékvezetők munkáját az MLSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának Játékvezetői Bizottsága irányítja. A legfontosabb cél és feladat, hogy a részünkre kijelölt valamennyi mérkőzésre tudjuk biztosítani a megfelelő szintű játékvezetőket, ennek érdekében probléma mentesen működjön a játékvezető küldés, folyamatos legyen a szakmai továbbképzés, a fizikai felkészítés és játékvezetők teljesítményének értékelése. A létszám, beleértve az országos keret tagjait és az ellenőröket 160-170 fő között mozog, hozzáteszem, 2012-ben még 230-240 fővel dolgoztunk. A létszám az elmúlt években minden megyében, így nálunk is folyamatosan csökken annak ellenére, hogy 2012. óta szervezésünkben közel 150 fő tett vizsgát (2018-ban 20 fő).

– A létszám csökkenésének megállítása érdekében több változtatást is végrehajtottunk, pl. 2016. szeptemberében beindítottuk a Nyíregyházi Egyetemen a játékvezető képzést. Sajnos az egyetemi oktatásban részt vevők közül csak kevesen csatlakoznak hozzánk. Továbbá minden év elején alapfokú tanfolyamot szervezünk. Jó lenne, ha az aktív labdarúgást befejezők közül minél többen folytatnák játékvezetőként a pályafutásukat. Lehetőség van arra is, hogy valaki aktív játékosként is bekapcsolódjon a játékvezetésbe. Jelenleg 30-40 fő hiányzik az optimális helyzet eléréséhez, mert így túlterheltek a játékvezetők, ami hosszabb távon problémát okozhat.

– Nagy figyelmet fordítunk a megyei játékvezetők továbbképzésére. Évente két alkalommal továbbképzésen vesz részt minden játékvezető. A tavaszi szezon előtt egy napos, az őszi szezon előtt három napos edzőtábort rendezünk, ahol mindenkinek szellemi és fizikai tesztet kell teljesíteni az országban egységes előírások és szintek szerint. Ennek végrehajtását az MLSZ JB képviselője ellenőrzi. Érvényes tesztek nélkül nem lehet működni. A játékvezetők ellenőrzése rendszeres, két éve már videofelvételt is készítünk egy-egy kiválasztott mérkőzésről, a felvételt felhasználjuk az oktatások alkalmával. A súlyosan hibázó játékvezetőket pihentetjük. Sokat dolgozunk azért, hogy megtartsuk a játékvezetőinket, mert sokan abbahagyják a működést, elsősorban a labdarúgást körülvevő közeg miatt, ahol gyakran fenyegetik, sértegetik őket. Tisztában vagyunk azzal, hogy a játékvezetőink nem tévedhetetlenek, de mindent megteszünk, hogy minél jobban működjenek. Kérem a másik oldalt, a játékosokat, edzőket, csapatvezetőket, szurkolókat, hogy segítsék munkánkat és legyenek megértéssel irányunkban.

Ehhez csak annyit: a következő alapfokú játékvezetői tanfolyam 2019 januárjában indul.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .