Sorozatunk újabb állomása Nyírpazony. A település sportélete több mint egy évszázados múltra tekint vissza, amelynek minőségét mindig meghatározta Nyíregyháza közelsége. Hagymási Jánossal, az egyesület elnökével beszélgettünk:

Pozitívum, hogy a nyírpazonyi felnőttcsapatban kilenc helyi játékos szerepel

– Egyesületünk elődje nem hivatalos értesülések alapján 1913-ban alakult. A labdarúgó szakosztály mellett asztalitenisz csapatot is működtetünk, mely a megyei bajnokságban szerepel. A Nyírpazonyi Sportegyesület felnőtt labdarúgó csapata éveken keresztül a megyei bajnokság másodosztályában szerepelt, annak stabil tagja volt. Mindeközben 2011 nyarán az egyesület keretein belül létrehoztuk focisulinkat, ahol több éven keresztül közel 100 gyereket foglalkoztattunk utánpótlás-csapatainkban. Az U16-os és U19-es együtteseinket a megyei bajnokságban szerepeltettük, míg a fiatalabb generációval Bozsik-tornákon vettünk részt. Célunk az volt, hogy elsősorban saját nevelésű, helyi fiatalokból álló csapatokat állítsunk ki. Sajnos, be kellett látnunk, hogy ez a törekvésünk a település mérete, továbbá a megyeszékhely közelsége miatt korlátokba ütközik. A megyei bajnokságban szereplő csapatokat egyre nehezebben tudtuk kiállítani. Hiába volt meg a létszám, a minőségi játékosok inkább a megyeszékhelyen működő, jobb kondíciókkal rendelkező csapatokat választották. A 2016-2017-es szezon kezdetén szembesültünk azzal a ténnyel, hogy az ifit nem tudjuk kiállítani, ezért a „nagyok” hiába harcolták ki szép eredménnyel a megyei másodosztályú tagságot, a kötelező ifjúsági csapat hiányában csak a harmadosztályban indultak el.

A pazonyi elöljáró kicsit keserűen, de a jövőt tekintve mégis optimistán folytatta.

– Jelenleg együttműködési megállapodás alapján hét utánpótláscsapatot működtetünk közösen a Filo SE-vel, hét képzett edzővel. Az U7,U9, U11 (2 csapat), valamint az U13 csapataink az egyesületi Bozsik programban vesznek részt, míg U14, U16 és felnőtt együttesünk a megyei bajnokságban. Az utánpótlást TAO-s támogatásból, a felnőtteket önkormányzati támogatásból működtetjük. Szponzorok hiányában teljesen amatőr játékosok alkotják a felnőttcsapatot, akik munkahelyi elfoglaltság miatt edzésre, többször mérkőzésre sem tudnak járni. Az átlag életkor 30 év, a fiatalokat sporttól „elszívó” környezeti hatások nálunk is érvényesülnek. Sajnos, ez az eredményeken is meglátszik. Az viszont már pozitívum, hogy kilenc helyi labdarúgó tagja a keretnek. A futballpályáink a sportegyesület céljaira ugyan alkalmasak voltak, de leterheltségük miatt az elmúlt években elhasználódtak, felújításra szorultak. Így a pályázat adta lehetőséget kihasználva felújítottuk centerpályánkat, mely öntözőrendszerrel is rendelkezik már. A pálya leterheltségének mentesítése céljából kisméretű pályánk méretét a szabványoknak megfelelő 20×40 méteresre növeltük és szintén felújítottuk. A téli felkészülési és edzési feltételek teljesen hiányoznak, így ezt az időszakot sportcsarnokok bérlésével oldottuk meg. A felkészüléshez megfelelő sportlétesítmények bővítése érdekében közeli és távoli céljaink között szerepel egy szabadtéri kisméretű műfüves futballpálya, egy minden igényt kielégítő öltöző, valamint egy tornacsarnok megépítése, ami öltözők, szertárak, valamint szociális helyiségek és rekreációs lehetőségek kialakítását is magában foglalná. Ez évben elkészült pályánkon a kondi park pályázati pénzből. Egyesületünket jelen pillanatban csak önkormányzati támogatással tudjuk fenntartani, mely jelentős terhet ró a településre. Távolabbi céljaink között szerepel a magasabb osztályban történő szereplés, de ez csak jelentős szponzori segítséggel lehetséges.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .